Friday, 18 June 2010

AYAT KURSIAYAT KURSI-SURAH AL-BAQARAH AYAT 255

Terjemahan: ALLAH, tidak ada Tuhan selain Dia. Yang Maha Hidup, Yang terus menerus Mengurus(makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur.MilikNya apa yang di langit dan apa yang ada di bumi.Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisi-Nya tanpa izin-Nya. Dia Mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang dibelakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmu-Nya melainkan apa yang Dia Kehendaki.Kursi-Nya meliputi langit dan bumi.Dan Dia tidak merasa berat Memelihara keduanya, dan Dia Maha Tinggi, Maha Besar.

KELEBIHAN MEMBACA AYAT KURSI
1. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat mewakilkan2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.2. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.


3. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas & ahli rumah2 di sekitarnya.


4. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang fardhu,Allah menganugerahkan dia hati2 orang yang bersyukur, perbuatan2 orang padanya rahmat.


5. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan tujuh puluh ribu Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.


6. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.


7. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya dari Abdullah bin 'Amrr.a.,Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

wallahualam

No comments:

Post a Comment